Cum înveți un copil să doarmă singur în pătuț? Sfaturile mămicilor.

Secretul unei familii fericite? Un bebeluș care doarme o noapte întreagă liniștit! Află cum să-ți încurajezi copilul să doarmă singur în pătuț, în funcție de vârstă:

Copilul nu vrea să doarmă în pătuțul său? Uite care pot fi cauzele:

Copiii au nevoie în mod natural de apropiere. Este o garanție a siguranței pentru ei, așa că atunci când sunt lipsiți de prezența unui părinte, o vor cere cu voce tare. Când plănuiești să-l muți pe bebe în propriul pătuț, gândește-te la nevoile sale și aranjează totul în așa fel încât să nu se simtă singur. Ține cont că etapele de dezvoltare prin care trece bebelușul pot fi un obstacol în calea încercărilor tale de a-l învăța să doarmă singur. În primii ani de viață, copiii trec prin așa-numita regresie de somn. Aceasta apare atunci când bebelușul începe să învețe tot mai multe lucruri și să dobândească noi abilități, precum apucatul obiectelor, vorbitul sau statul în șezut. Toate experiențele din timpul zilei sunt procesate de mintea micuțului pe parcursul nopții, iar asta îi poate afecta odihna. În această perioadă plină de insomnii, neliniște și lacrimi, cel mic va avea cu atât mai mult nevoie de contactul cu părinții. Regresiile pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni, timp în care lui bebe îi va fi foarte dificil să doarmă singur în pătuț.

bebelus dormind in patut

Cum înveți un copil să doarmă singur în pătuț? Ce spun mămicile:

● Hotărăște alături de partenerul tău și ține cont de nevoile bebelușului când este cel mai bun moment să-l învățați să doarmă singur, indiferent de sfaturile familiei.

● Nu începe procesul de învățare atunci când bebe este bolnav, îi cresc dințișorii sau trece prin alte schimbări care ar putea să-i afecteze somnul.

● Pune copilul la culcare la fel ca înainte, fără a renunța la ritualurile preferate, precum: cititul cărților, cântatul de cântece de leagăn, îmbrățișările și pupicii de noapte bună.

● Ai răbdare și nu renunța! Copilul poate adormi mai greu la început deoarece mintea sa este foarte activă pe timpul nopții, astfel învățarea poate dura câteva săptămâni.

● Creează-i o rutină clară, liniștește-l pe cel mic înainte de culcare și pune-l la somn la aceeași oră în fiecare zi.

● Înainte de culcare, aerisește-i camera și verifică dacă pătuțul său este confortabil.

● Încearcă să programezi activitățile mai solicitante pentru bebe în prima jumătate a zilei, astfel încât cel mic să aibă timp să se liniștească înainte de ora de culcare.

Cum înveți un copil să doarmă singur în pătuț în funcție de vârstă?

Cum înveți un bebeluș de câteva luni să doarmă singur în pătuț?

Între 3 și 6 luni, somnul bebelușului începe să se stabilizeze și trezirea poate deveni mai puțin frecventă. Acesta ar putea fi un moment bun pentru a-l muta în pătuțul său. Cu toate acestea, înainte ca bebelușul să înceapă să doarmă toată noaptea în cameră singur, îi poți pune pătuțul în dormitorul tău. Dacă bebelușul adoarme doar la sân sau strâns la piept, adoarme-l ca de obicei, iar după ce ațipește, pune-l în pătuț. Ține cont că este posibil să se mai trezească pe timpul nopții, din cauza unei schimbări de temperatură, de exemplu. Însă, pe măsură ce trece timpul, adormirea lui bebe va deveni din ce în ce mai ușoară. Folosește-te de cât mai multe trucuri pentru a face ora de culcare mai plăcută pentru micuțul tău: mângâie-l pe cap sau pe burtică, ține-l de mână și cântă-i cântecele de leagăn atunci când este în pătuț.

Cum înveți un copil de un an să doarmă singur în pătuț?

Un alt moment bun pentru o schimbare poate fi între 10 și 16 luni. Este perioada în care copilul învață să meargă și devine conștient de sine. Încearcă să-i arăți că pătuțul este spațiul lui personal și ajută-l să-l asocieze cu relaxarea și siguranța. Inițial, îți poți pune copilul într-un loc nou doar pe timpul somnului de la prânz. O soluție bună va fi, de asemenea, să stai cu bebelușul până adoarme. Unii părinți, în loc de clasicul pătuț înalt, cu gratii, aleg să cumpere pentru copiii lor paturi aflate la nivelul podelei. Această soluție oferă copilului mai multă independență și libertate de mișcare. De asemenea, îl poate ajuta pe bebe să aibă un somn odihnitor – copilul va avea mai mult spațiu, va sta mai confortabil și nu se va trezi din cauză că se lovește cu picioarele de margini.

Cum înveți un copil de 2 ani să doarmă în pătuț?

Un copil de doi ani este deja capabil să înțeleagă motivele pentru care trebuie să doarmă singur în propriul pătuț, așa că încearcă să vorbești cu el deschis despre această schimbare. Poți transforma mutarea într-un nou pătuț, într-o activitate distractivă. Lasă-ți copilul să decidă care va fi modelul pătuțului sau al lenjeriei de pat, să aleagă decorul camerei sale și corpurile de iluminat. Întreaga tranziție va fi mai ușoară dacă te asiguri că micuțul tău are alături jucăriile preferate și cărțile cu povești de adormit.

Sfaturile Lovela Baby

Descoperă articolele Lovela Baby pentru a afla mai multe despre cum alegem și cum îngrijim hăinuțele celor mici, dar și alte informații utile pentru orice părinte sau viitor părinte.